Ezért fontos, hogy energiát nyerj a koronaválságban – így teheted

Ezért fontos, hogy energiát nyerj a koronaválságban – így teheted
  • Honnan szerzel energiát a változásban?
  • És a családod?
  • A munkatársaid?
  • A környezetedben élők?

Ha nincs energiád, akkor mi visz előre, mi motivál?

Olvasd el, mit tehetsz:

Amikor minden változik körülöttünk, nem kérdés, hogy nekünk magunknak is változtatnunk kell, ha szeretnénk a lehető legjobban kijönni a külső körülmények adta helyzetből.

Ehhez pedig energiára van szükségünk. Mindannyiunknak!

Energia nélkül nincs változás!Te honnan szerzed az energiád?

Gondolj csak arra, amikor meg akarsz mozdítani valamit. Minél nagyobb távolságot akarsz bejárni, minél nehezebb az, amit mozdítani akarsz, annál nagyobb energiára van szükség részedről.

Ugyanígy van ez átvitt értelemben is. Minél messzebb akarsz jutni eredményekben (bármivel is mérd azt), minél összetettebb a helyzet, amiből a lehető legtöbbet akarod kihozni, annál több energiára van szükséged.

A változás mozgás. Elmozdulás. Fizikailag, lelkileg, szellemileg vagy bármilyen síkon.

Ezért a lehető legfontosabb, hogy tudd, honnan szerezhetsz energiát!

Különösen most, ebben a rettentő sok fronton változást hozó koronavírusos helyzetben.

Mert csak energiával felvértezve tudsz olyan elmozdulást generálni, amivel újra rendet tudsz teremteni a káoszon, amely valószínűleg téged és a környezetedet is elért.

Mindannyiunknak szüksége van most arra, hogy egy kicsit leüljön és rendezze a sorait.

Jó, ha ezt energiával telítve tudjuk megtenni.

Ezért fontos, hogy minél többen tudjuk, honnan szerezzük az energiánkat.

Gondolj vissza egy olyan helyzetre az életedből, amikor olyan energiákkal telítődtél egy rád váró helyzet kapcsán, hogy reggel szabályosan kiugrottál az ágyból.
Hogy úgy suhantál keresztül a feladatokon, az eléd kerülő akdályokon, kihívásokon, hogy szinte észre sem vetted őket.
Amikor a környezeted is visszajelzte, hogy meg sem lehetne állítani.

Jól jellemezhető egy ilyen helyzet azzal a szóval, hogy motivált voltál.

A motiváció energia. Hajtóerő. Belső tűz

A motiváció energia. Hajtóerő. Belső tűz, ami visz előre. Ami megkönnyíti a döntéseinket. Amitől valahogy olyan egyértelművé válik minden.

Energiavesztett helyzetben, mint amilyen a koronavírus okozta káosz, mindennél fontosabb tehát, hogy ki-ki beazonosítsa magának, hogy számára mi az energiája legfőbb forrása.

Ehhez nyújtok segítséget ebben a posztban és a későbbiekben is.

Most egy megértést, beazonosítást segítő bejegyzést hozok és a későbbiek során jövök kifejtésekkel, sok-sok ötlettel konkrét helyzetekre típusok szerint, hogy hogyan lehet a forrást táplálni, a belső tüzet feléleszteni, életben tartani vagy akár még jobban felszítani, mint valaha.

Mindezt pedig egy mára már világszerte több mint 58 300, Magyarországon több mint 3 ezer esetben bizonyított coaching diagnosztikai eszközre építem, a Motivációs Térképre.

Azt, hogy diagnosztikai eszköz, úgy értsd, mint a vérképet az orvosnál. Amikor a hozzáértő szem ránéz, akkor tudni fogja, hogy merre keressük a tünetek okát. Hogy hol érdemes leghamarabb beavatkozni, hogy újra minden rendben legyen.

Motivációs Trékép mint diagnosztikai eszköz

A Motivációs Térkép ehhez hasonlóan azt mondja meg, hogy életünknek mi az a területe, ahonnan az energiánkat nyerjük vagy épp veszítjük. Hogy hol érdemes „beavatkoznunk”, hogy újra energiával telítődjünk.

Alapvetően egy kérdőív alapján egyedi térképpel felderíthető a legapróbb részletekig egy csomó minden.

De mint ahogy most az orvosoknak sincs lehetősége minduntalan vérképeket készíteni, mégis tudnak segítséget nyújtani, úgy a Motivációs Térkép elmélete is sok-sok olyan információt nyújthat az egyedi „motivációs vérképek” nélkül, amely az energiaforrásaid megtalálásához vezet.

Sőt, abban is segít, hogy meglásd a körülötted lévők, a veled kapcsolatban állók, a rád hatással lévők energiaforrásait. Munkatársakét, beosztottakét, családtagokét, stb.

 

A háttér

Több más motivációs elméletet vizsgálva és összegyúrva, sok-sok kutatási eredményre építve született a Motivációs Térkép alapvetően egyszerű és nagyszerű elmélete.
(Ezt most nem fejtem ki részletesen, mert fontosabbnak tartom a gyakorlati tudás átadását. Ha érdekel, iratkozz fel itt a blogértesítőre, lesz még erről szó!)

9 úgynevezett motivátort különböztet meg a Térkép. Ezek fontossági sorrendje, mértéke és kielégítettségi szintje határozza meg a motivációs szintünket, azaz energetizáltságunkat.

Minta Motivációs Térkép

Minél fontosabb számodra egy motivátor, annál fontosabb, hogy azt kielégítsd az életedben. Hogy jelen legyenek olyan tevékenységek a mindennapjaidban, amelyek azt a motivátort táplálják. Ezek kívülről is táplálhatóak, így ha hatni akarsz másokra, akkor is nyugodtan bevetheted őket. Ugyanakkor saját magadnál is alklamzahatod.

Általában a számunkra legfontosabb 3 motivátor az, amire különösképpen oda kell figyelnünk, mert ha nem tesszük, akkor nagyon gyorsan elfolyhat az energiánk. Mint a lyukas hordóból a bor.

Ugyanakkor az utolsó is sokszor meghatározó lehet, épp azáltal, hogy annyira nem fontos, hogy nem is törődünk a kielégítésével és emiatt aláássa az erőfeszítéseinket. Erre is kitérek majd részletesebben a későbbiekben, ahogy több más szempontra, ami befolyásolhatja a motiváltságunkat.

A legfontosabb mégis az, hogy megtaláljuk a számunkra lényeges motivátorokat és azok kielégítésére odafigyeljünk. Nézzük tehát ezeket nagyon röviden.

 

A 9 motivátor – számodra melyik a legfontosabb?

Nyisd le, olvasd el róluk a bővebb infót és hozzájuk a cselekvési tervet.

Megőrző (Defender) Motivátor

Jelen helyzetben ez mindannyiunk számára fontosabbá vált, ugyanakkor a legkevésbé elérhető kívülről.

Kielégítéséhez a kommunikáció, az információ elengedhetetlen. Hogy minél többet tudjon arról, mi várhat rá, és hogy mi működhet.

Ha neked ez kulcsfontosságú, akkor engedd meg magadnak, hogy több időt tölts most az információk beszerzésével, a számodra hiteles források felkutatásával és követésével, a saját véleményed és stratégiád kialakításával. Figyelj oda arra, hogy erre minden nap legyen időd. Mondd el a környezetedben élőknek is, hogy erre most különösen is szükséged van. Mutasd meg nekik ezt a cikket, hogy értsék és elfogadják a kérésedet és segítsenek számodra megteremteni ezt az időt.

Ha munkatársadnak, szerettednek fontos ez a motivátor, akkor adj neki időt az információk megszerzéséhez. Te magad is add át neki mindazt az infót, ami a birtokodban van és befolyásolja az ő életét is. Ha másod nincs, akkor azt, hogy te sem tudod még mi lesz, de keresed a megoldási lehetőségeket így és így. Tedd ezt napi rendszerességgel!

Véletlenül se bagatellizáld el az ő igényeit. Ha ehelyett kielégíted őket, azzal te is jól jársz! Hiszen ne feledd: ő így szerzi az energiáit, és ha van energiája, azt utána könnyebben fordítja a te igényeid kielégítésére is – akár munkát kérsz tőle, akár szeretetet, gondoskodást vagy bármi mást.

Barát (Friend) MotivátorMost, amikor nem mehetünk ki, jelentősen megcsappantak a személyes kapcsolódás lehetőségei, sokan az otthonaik 4 fala közé kényszerültek, de még akik kint vannak, azok sem érzékelnek ebből túl sokat, mert számukra is annyi a munka, így ez a motivátorunk is előrébb került a sorban.

Kielégítéséhez fontos tudni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy tudhassuk, ott lesz velünk a másik akkor is, ha (még) rosszabbra fordul a helyzet.

Ha neked ez kulcsfontosságú, akkor vedd számba azokat, akikkel olyan kapcsolatot ápolsz, amelyben megélheted ezeket a mély emberi érzéseket. Még ha egyedül is vagy otthon, vagy karanténban bármilyen okból (mint pl. én is), akkor is vedd fel a kapcsolatot ezekkel az emberekkel legalább online. Minden napra iktass be legalább egy ilyen beszélgetést, lehetőleg videósan. Ma már rengeteg eszköz áll rendelkezésedre ehhez.

Ha normál körülmények között számodra nem is olyan fontos a Barát motivátor, vagy ha alig van mélyebb emberi kapcsolatod, most akkor is fontosabbá válhat az odatartozás érzésének megélése. Ilyen esetben is igyekezz a napodba élő beszélgetéseket beiktatni. Élő alatt itt most elsősorban azt értem, hogy legyen benne oda-vissza párbeszéd. Ha csak az időjárásról, vagy az ebédről, akkor arról, ha chaten, akkor ott, ha csak pár percre is, de legyenek ilyenek a napjaidban. Munkatársakkal, rokonokkal, barátokkal.

Ha munkatársadnak, szerettednek fontos ez a motivátor, akkor teremts neki időt arra, hogy ezt kiélhesse. Ha veled szeretné ezt kielégíteni, akkor magad számára is számolj időt erre a napodban.
Családilag megélhetitek ezt egy alapos beszélgetéssel vacsora közben vagy után.
Vezetőként biztosíts chatelési lehetőséget a home office-ban is. Ha ti most is bejártok, akkor bátorítsd munkatársaidat, hogy az óránkénti 5-10 perc szünetet akkor is vegyék ki, ha eláraszt benneteket a munka. Hidd el, a maradék 50 percben/óra sokkal hatékonyabbak lesznek így.

Sztár (Star) Motivátor

Ennek a jelentősége szintén megnőhet mostanában, hiszen a bátorító szó mindannyiunknak löketet adhat.

Kielégítéséhez annak tudata szükséges, hogy jó vagyok, szép vagyok, értékes vagyok. Ennek erősítése olyannyira nem kerül semmibe, hogy ezt érdemes talán a leghamarabb bevetni. Önmagad számára is!

Ha neked ez kulcsfontosságú, akkor ha – velem együtt – a tökéletességre törekvők táborát szaporítod, és ily módon sokszor szidod magad az el nem végzettekért vagy (szerinted) alacsonyabb színvonalú teljesítésért, akkor épp itt az ideje, hogy minél hamarabb észrevedd ezeket az önrontó gondolatokat és azonnal lecseréld a szemüveged, amellyel a hiány helyett a „van”-ra helyezed a fókuszt. Dicsérd meg magadat azért, ami sikerült. Amit megtettél! Még ha az nem is az volt, amit terveztél, vagy nem lett tökéletes. Az újratervezés most mindannyiunk napi szükséglete. Ezért is megdicsérheted magad! 😉

Ha munkatársadnak, szerettednek fontos ez a motivátor, akkor jó hírem van: ezzel van a legkönnyebb dolgod! Pár dicsérő szó, mindössze ennyi, amit tenned kell. No jó, arra azért figyelj, hogy tényleg úgy is gondold, mint ahogy mondod. A fókuszváltás itt is segíthet. Ne feledd el: ebben a megváltozott helyzetben a máskor rutinfeladatok is nagyobb erőfeszítést igényelnek. Akkor is dicsérj, ha szerinted elvárható, hogy a másik megcsinálja, amit megcsinált. (Ez amúgy békeidőben is igen motiváló tud lenni, ha most sikerül kialakítanod, tartsd meg későbbre is ezt a jó szokásod. 🙂 )

Irányító (Director) Motivátor

Akinek ez máskor nem is annyira motiváló, annak is fontossá válhat most, miközben azt éljük meg, hogy több fronton sincs kellő befolyásunk a saját életünkre.

Annak pedig, akinek ez „békeidőben” is fontos, most jó eséllyel lecsökkent ennek a motivátorának a kielégítettségi szintje. Ami pedig a teljes motiváltságára kihathat.

Kielégítéséhez szeretnénk tudni, hogy az irányítás a mi kezünkben van.

Ha neked ez kulcsfontosságú, akkor keresd meg azokat a pontokat az életedben és a munkádban, amelyekre még most is befolyásod van. Vedd őket számba, tudatosítsd és gondold őket újra.
Ilyen lehet az is, hogy te tartod kézben a családod étkezéseit, vagy a vitaminok adagolását (ily módon legalább valamelyest az egészséget), az időd beosztását, a környezeted rendben tartását, a gyermekeid fejlődését és a sajátodat is stb.
Vezetőként a munkatársaid megváltozott körülmények közötti feladatainak újraszervezését, a  pénzügyi erőforrások átcsoportosítását, a munkák újraütemezését, a prioritási sorrend újragondolását stb. tartsd az irányításod alatt.

Ha munkatársadnak, szerettednek fontos ez a motivátor, akkor adj nekik lehetőséget az irányításra az életük/munkájuk területén. Legyen saját felelősségük valamiben.
Pl. a férjednek a kert rendezésében, a feleségednek az esti közös program kitalálásában és megvalósításában (és persze lehet fordítva is), a gyerekeknek a szobájuk vagy annak egy részének rendezésében (ha rendetlenséget akar, legyen az, hagyd meg neki a döntést, a felelősséget, majd rájön, hogy a rend jobb).
A munkatársaidnak ilyen lehet valamely új projekt kidolgozása, egy-egy válságterv megvalósítása stb.

Építkező (Builder) MotivátorAkinek ez fontos, ő az, aki nagyobb bevétellel bármikor motiválható.
Most ennek a jelentősége is kb. mindenki számára megnőtt, így most vezetőként nagyobb jövedelemmel kb. mindenkit motiválhatnál. Csak ugye pont most nincs miből.
Munkavállalóként pedig nem biztos, hogy éppen most akarnál egy nagyobb jövedelem reményében munkahelyet váltani.

Mit tehetsz mégis?

Kielégítéséhez arra a kérdésre keressük a választ, hogy honnan tudhatom, hogy lesz pénzem.

Ha neked ez (most) kulcsfontosságú, akkor munkavállalóként írd össze egyrészt az anyagi javaidat, a rendelkezésedre álló pénzt, a pénzzé tehető vagyonodat, másrészt a költségeidet – külön a létfontosságúakat és az elhagyhatókat, – harmadrészt a tudásodat, kapcsolataidat, lehetőségeidet, képességeidet amivel pénzt teremthetsz, ami ebben a helyzetben is értékes, vagy épp most válik igazán értékessé. Mint minden változás, ez is van, amiben és akinek lehetőséget teremt, és van, amiben és akinek nehézségeket. A leginkább ugyanakkor az igaz, hogy mindkettőre van példa mindannyiunk életében, csak az egyik kevésbé nyilvánvaló. Keresd meg az utakat, járj utána, most ezzel foglalkozz, mert innen nyerheted az energiád.
Vezetőként is kb. ugyanezt érdemes tenned, csak a cég pénzügyeire vonatkozóan.

Ha munkatársadnak, szerettednek fontos ez a motivátor, akkor segíts neki a fentiek összeírásában, az ötletelésben és abban is, hogy te mit tudsz és akarsz tenni annak érdekében, hogy anyagilag és az életszínvonalát tekintve (újra) biztonságban érezhesse magát. Az anyagiak kérdése sokszor összefügg a biztonságérzettel. Egy ilyen válsághelyzetben, mint a mostani, feltétlenül igaz ez. Olvasd el tehát a Megőrző (Defender) jellemzőit is (a legelsőként tárgyalt motivátor), az is segíthet a megoldásban.
Ne feledd, ha valaki ebből nyer energiát és ebben te segítesz neki, az neked is jó!

Szakértő (Expert) MotivátorAkinek ez eddig nem volt fontos, annak valószínűleg nem pont most válik fontossá.
Lehetnek azonban élethelyzetek, amik kivételt képeznek ez alól (pl. szeretnénk megelőzni, hogy betegek legyünk és beleássuk magunkat az immunrendszer erősítésének irodalmába).
Másrészt ha ez valakinek nem fontos, amiatt teljesen el is hanyagolhatja most azt, hogy frissítse vagy szinten tartsa tudását, ami bizonyos élethelyzetekben hátrány is lehet (pl. ha elvesztettem a munkám, vagy a vállalkozásom nem termel, és rá vagyok kényszerülve az új lehetőségek megkeresésére, az „előremenekülésre”).

Kielégítéséhez azt szeretnénk tudni, hogy tudásunkat használhatjuk/hasznosíthatjuk, hogy ésszerű döntéseket hozhatunk, hogy mit tanulhatunk ebből a helyzetből.

Ha neked ez kulcsfontosságú, akkor ne hagyd abba a tanulást, sem a tudásod átadását. Minden nap különíts el időt arra, hogy legalább olvass valamit a szakterületedről, vagy arról, hogy hogyan tudod azt hasznosítani, ha most pl. épp megszűnt a munkád és az eddigi körülmények között nem megy. Ismételd a korábban megszerzett tudást és ahol tudod, ültesd gyakorlatba.
Add át a tudásod, főleg, ha valami olyan ismeret van a birtokodban, ami mások számára ebben a helyzetben igazán hasznos.
Végezd el a korábban megvásárolt, de még be nem fejezett tanfolyamaidat, olvasd el a polcon rád váró könyveidet, oszd meg a gondolataidat másokkal, készíts maszkokat, ha varrni tudsz.
Ha te ebből nyered az energiáidat, akkor mindez számodra életmentő. Sőt, lehet, hogy azoknak is, akik tanulhatnak tőled!

Ha munkatársadnak, szerettednek fontos ez a motivátor, akkor hagyj neki időt a tanulásra, a gondolkodásra és tudásának átadására is. Hallgasd meg, adj neki olyan feladatot, ahol hasznosítani tudja az ismereteit. Kösd össze hozzá hasonló emberekkel.
Vezetőként feltétlenül vedd figyelembe szakértő meglátásait. Hallgasd meg. Támogasd, hogy mentorálja a munkatársakat. Ha most nincs, vagy kevés a munkátok, de még nem kell elbocsátanod, akkor ez egy kitűnő alkalom, hogy tudását átadja a kollégáinak. Biztosíts lehetőséget nekik a közös (online) tanulásra.

Alkotó (Creator) Motivátor Akit ez motivál, az most még elemében is érezheti magát, hiszen most mindannyiunknak új megoldások után kell kutatnunk. Míg van, akit ez lehúz, őt igazán energetizálja.
Akinek ez általában nem olyan fontos, annál felértékelődhet, vagy épp el is hanyagolhatja. Hasonlóan a Szakértő motivátorhoz. Lesz még szó ezekről.

Kielégítéséhez a változás, változtatás képességének hite szükséges.

Ha neked ez kulcsfontosságú, akkor éld ki a kreativitásod, újító szellemed valahol. Jó eséllyel neked lesz legkönnyebb alkalmazkodni ehhez a helyzethez, mert mindig van valami új ötlet a tarsolyodban. Ha mégis úgy érzed, nincs már elég erőd ehhez, (mert pl. már a válság előtt is alacsony volt a motiváltságod, az energiaszinted,) akkor fordulj könnyebben kivitelezhető kreatív tevékenységek felé, mint pl. az alkotás, kézműveskedés.
Vezetőként is lehet ez a megoldás! Hiszen ha minden nap szánsz erre időt, az olyan energiával tölthet el, amit aztán a nagyobb energiát igénylő feladatok kreatív megoldásához is felhasználhatsz.
Fontos, hogy ha téged ez motivál, akkor lehetőleg csak a feladat kreatív szakaszában vegyél részt és a rutinfeladatok alól vond ki magad, mert az téged különösen is lehúzhat.

Ha munkatársadnak, szerettednek fontos ez a motivátor, akkor az előző pont alapján már talán sejted is a megoldást. A kihívások és problémák megoldásába feltétlenül vond be az Alkotó motivátorú szeretted/kollégád. Vázold fel neki a helyzetet, a célt, a körülményeket és hagyd, hogy szárnyaljon a fantáziája. Lehet, hogy először elszáll, de előbb-utóbb megvalósítható megoldáshoz is el tudtok jutni. Légy nyitott az ötletei megvalósításának általa javasolt módszereire is.

Szabad szellem (Spirit) MotivátorEz is egy olyan motivátor, ami most eléggé felértékelődik mindannyiunk számára, mert az eddigi elég szabad világból most egy sok-sok kötöttséggel járó világba csöppentünk egyik pillanatról a másikra. Ennek a motivátorunknak a kielégítettsége hirtelen nagyot zuhant.

Akinek ez a motivátora eddig is elég fontos volt, az most elég nagy energiavesztést tapasztalhat.

Kielégítéséhez azt szeretnénk tudni, hogy képesek vagyunk fontossági sorrendet felállítani és aszerint működni.

Ha neked ez kulcsfontosságú, akkor keresd meg azokat a területeket, ahol még most is kiélheted a szabadságodat. Ez sokszor összefügg a döntési szabadsággal (Irányító), és a pénzügyi szabadsággal (Építkező) is. Menj ki a szabadba valahova, ahol nincsenek sokan és sétálj egy nagyot. (Tudom ajánlani a faluhatárt, ha messze van, menj autóval.) Sokaknak az autózás is megadja ezt az élményt. Menj, amíg lehet, akár céltalanul. Kérj egy fél órát/órát a családtól, amikor azt csinálhatsz, amit csak akarsz, vagy a főnöködtől egy olyan feladatot, aminél csak a célt mondja meg, aztán hagy dolgozni. Légy kreatív és hallgass a belső megérzéseidre.

Ha munkatársadnak, szerettednek fontos ez a motivátor, akkor a legfontosabb, hogy ne akard minduntalan ellenőrizni (divatos szóval: mikromenedzselni). Add ki neki a feladatot világos elvárásokkal, egyértelmű határidővel, légy ott neki, ha segítségre, infóra van szüksége, és várd, míg bekövetkezik a határidő, és bízz benne, hogy elkészül. Ha eddig minduntalan ellenőrizgetted, akkor lehet, hogy elsőre még nem lesz kész, mert el sem hiszi, hogy ezúttal hagyod békén dolgozni, de ha sikerül, akkor innentől kezdve ő fogja neked a legkevesebb fejfájást okozni, mert önjáróvá válik.

Felfedező (Searcher) MotivátorMost jött el az ő ideje! Ha valakit most látsz a környezetedben beindulni, akkor jó eséllyel neki nagyon elől van a Felfedező motivátora a fontossági sorrendben.

Akinek viszont eddig nem volt elől, azé inkább még hátrébb sorolódik. Neki arra kell figyelnie, hogy azért legalább néha törődjön másokkal is, mert még ha ez nem is olyan fontos neki, ha nem teszi, akkor nem elégíti ki ezt a motivátorát, ami alááshatja a teljes motiváltsági szintjét. (Erről bővebben majd egy későbbi cikkben.)

Ha neked ez kulcsfontosságú, akkor most tiéd a világ! Rengeteg lehetőség van arra, hogy segíts másoknak, hogy valami olyat tegyél, ami akár most, akár hosszabb távon hozzátesz valamit a világunkhoz, vagy egyes emberek világához. Információátadás, bevásárlás az időseknek, önkénteskedés, akciók, a rászorulók segítése, hosszan folytathatnánk a sort. Csak csináld! Te ebből szerzed az energiád! Van akit azonban ugyanez leszív, ne várd el mindenkitől!

Ha munkatársadnak, szerettednek fontos ez a motivátor, akkor bátorítsd a segítésre. Bár jó eséllyel őt meg sem akadályozhatod. Örülj a lelkesedésének és hagyd, hogy magával ragadjon! Vond be a döntéseidbe, a nehézségeid megoldásába. Felfedező motivátorú gyermeked is nagyon hálás lesz, ha kikéred a véleményét, még ha csak pár éves is!

Felfedező munkatársaid alig várják, hogy bevethessék azt, amijük van, hogy hozzájáruljanak a cég, munkatársaik, vagy a világ jóllétéhez. Ha nem vonod be őket, akkor az energiájukat veszed el, ami nemhogy nem energetizálja tovább az egész céget, hanem még a hatékonyságát is csökkenti. Most pedig épp az ellenkezőjére van szükséged.

 

Fontos!

Több motivátornál is említettem, itt most külön is kiemelem:

Érdemes vezetőként, szülőként, barátként odafigyelni a veled kapcsolatban állók motivátoraira is és azokat kielégítened egyszerű, könnyen bevethető tettekkel, mert azzal energetizálod őket, ami által hatékonyabbá válnak és így segítik a céget/családot/ közösséget is abban, hogy motiválttá váljon és a korlátozások elmúltával eddig nem látott erőre kapjon!

 

Feladat

Feladat, kérdésMi a te fő motivátorod?
Mi az az apró tevékenység, amivel ezt ezekben a zsúfolt, változással teli időkben is minden nap ki tudod elégíteni?

Hiszen ha ezt teszed, azzal energiát nyersz az összes többi tevékenységedhez is!

Épp ezért kulcsfontosságú megérteni, hogy az ezzel töltött idő nem elvesz mástól, hanem oly módon ad hozzá, mint semmi más!

Segíts megtalálni és kielégíteni mindezt a környezetedben élőknek is! Hiszen ha mindnyájatoknak nő a motivációs szintje, akkor egymást felfelé húzva sokkal könnyebben tudtok a megoldásokra fókuszálni, és a #maradjotthon elmúltával akár gyorsabban és energikusabban haladni előre, mint a vírus megjelenése előtt.

Ui – vagyis egy kis játék a végére:

Nos, mit gondolsz, mi az én egyik legfőbb motivátorom? 😉

 

Honnan tudhatod, hogy a környezetedben élők, a munkatársaid, beosztottaid mivel motiválhatók leginkább?

Erről is írok következő bejegyzéseimben. Iratkozz fel a blogértesítőre, hogy azt is megtudd!

További hasznos tippekért a gyakorlati megvalósítás érdekében csatlakozz FB csoportomhoz vagy iratkozz fel hírlevelemre itt, és akkor elküldöm az új bejegyzések linkjét, amikor összegyűlik néhány.

Ha érdekel, hogy mi a te motivátoraid sorrendje, melyik mennyire van kielégítve, mit tehetsz, hogy (újra) energiával telten tudj dolgozni és élni a mindennapjaid, akkor keress engem:

Széles Anikó
aniko.szeles@elegedettsegnoveles.hu
+36-20-421-13-71

2 Comments on “Ezért fontos, hogy energiát nyerj a koronaválságban – így teheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*