Mit tegyek, ha főnököm nem jól motivál?

Mit tegyek, ha főnököm nem jól motivál?

motiváltan hatékonyabbVan egy álmom: hogy mindenki motivált legyen a munkájában. Motivált. Azaz lelkes, lendületes, energiával teli.

  • Amikor egy belső tűz hajtja.
  • Amikor érzi, hogy a helyén van.
  • Amikor mindezzel együtt az eredmények is őt igazolják.
  • Amikor az energiáiból a környezetének is jut.

Fantasztikus volt ma hallani 6 inspiráló, motiváló, a munkatársaira odafigyelő vezetőtől, hogyan érik ezt el önmaguk és csapatuk körében is – többek között a Motivációs Térképre építve.

És azt is, amikor egy hallgatói kérdésre arról beszéltek, mit tehetünk beosztottként, ha a vezetőnk nem jól motivál.

Ma tőlük hoztam gondolatokat a Motiváció dimenziói konferencia első napjáról.

 

Miben hasonlít a koronavírusos helyzet egy tulajdonosváltás hatásaihoz?

„2018 nyarán-őszén éltük meg a tulajdonosváltás bizonytalan helyzetét.

Ahhoz tudnám hasonlítani ezt, minthogy egy családban is megvannak az apró szokások. Hogy hogyan ünnepelnek, ki hol ül az asztalnál, ki szed először a levesből stb. Bár a kommunikáció az új tulajdonos részéről a jelentős pontokra vonatkozóan nagyon részletes volt, ezekről az apróságokról fogalmunk sem volt, és ez hatalmas bizonytalanságot okozott bennem és a csapatomban is.

Ekkor találkoztunk a Motivációs Térképpel és azonnal kitöltöttük minden, majd elmentünk egy ráépülő két napos csapatépítőre. Onnan úgy jöttünk haza, hogy tudtuk, bármi jöhet! Mert tisztába kerültünk önmagunkkal. 8 hónappal később, bár éreztem is, hogy minden rendben, azért csináltunk egy visszamérést és egy 1 napos workshopot. 8 százalékponttal javult a motivációnk, 71%-ról 79%-ra, de volt olyan munkatársunk, akié 40%-ról 86%-ra nőtt!

Illés Zsuzsa, Genpact

 

célok megbeszéléseHogyan segítheti már a célok kitűzését is az, ha ismerjük a munkatársak és a csapat motivátorait?

„Mivel mindenkinek pontosan felmértük a motivátorait a csapatban, így tudtuk, hogy kit motiválnak például a kreatív feladatok, míg ki az, aki inkább a stabilitásra törekszik és így tovább, ezért már a célok tervezésénél is erre építettünk. Ez sokkal könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá tette a célok iránti elköteleződést.

Gábor Zoltán, Genpact

 

Mi történik egy KKV-nál, ahol kicsi a létszám?

„Annyira szimbiózisban dolgoznak a kollégák, hogy a különbözőségeket meg kell ismerni.”

Fröchlich László, HACCP Tanácsadó Kft.

Hiszen az eltérő igények, az eltérő motiváció, az eltérő értékrend a munkát is akadályozó konfliktusokat, demotiváló hangulatot, a lehetségesnél rosszabb eredményeket hozhat. De már az is elég/túl sok, ha ettől lelassul a feladatok megvalósítása.

 

Mikor motivál jól?Mit tehet a munkatárs, ha a vezetője nem jól motivál?

Érdekes volt hallgatni, ahogy több vezető szinte a kérdést sem értette, mert ők annyira fontosnak tartják a saját szerepüket a munkatársaik motiválásában.

Ugyanakkor a Motivációs Térképet is ismerve pontosan tudják, és szinte minden azt is javasolták, hogy az az igazán motiváló, ha mindannyian a saját belső tüzünket tudjuk begyújtani. Azaz ismerjük saját magunkat, és benne azt, hogy mi lelkesít bennünket. Ennek felelősségét nem tolhatjuk másra.

Ha ez megvan, akkor tudjuk segíteni a főnökünket is abban, hogy olyan feladatokat adjon, olyan módon ismerjen el és úgy álljon hozzánk, ami minket motiválttá tesz a munkában.

Másrészt mi magunkat is tudjuk motiválni, ha tudjuk, hogy mi az, ami igazán lendületbe hoz bennünket.

 

Az az ötlet is elhangzott, hogy érdemes elgondolkozni azon, hogy a főnököt mi motiválhatja, és hogy az milyen kapcsolatban van a saját motivátorunkkal. Hiszen lehet akár ellentétes is. Pusztán az a tény, hogy ezzel tisztában vagyok, segítheti, hogy ne húzzam le saját magam azzal, hogy olyat várok el a főnökömtől, amit ő nem tud adni. Elhangzott egy példa is: ha nekem fontos a dicséret, de a főnök olyat ki soha nem mond, akkor jó, ha tudom, hogy nála már az is egy dicsérettel ér fel, ha semmi kritikát nem mond. Ily módon gyakorlatilag saját magam dicsérhetem meg.

Másrészt ha ismerem a főnököm motivátorait, akkor kielégíthetem őket én. Pl. azzal, hogy megkérdezem, hogy van a kislánya, ha neki fontos a kapcsolódás. Ha pedig ő elégedett, akkor már könnyebben tejesíti az én kérésemet is.

 

Gábor Zoltán szájából hangzott el az a javaslat, hogy ha a főnökünk nem ismeri a Motiváció Térkép lehetőségét, akkor ajánljuk neki bátran.

 

Bármelyik tanácsot is fogadjuk meg, nagyon leegyszerűsíti a dolgunkat, ha ismerjük a Motiváció Térkép elméletét.

Ha érdekel, hogy mi a te motivátoraid sorrendje, melyik mennyire van kielégítve, mit tehetsz, hogy (újra) energiával telten tudj dolgozni és élni a mindennapjaid, akkor keress engem:

Széles Anikó

aniko.szeles@elegedettsegnoveles.hu

+36-20-421-13-71

Addig is olvass a Motivációs Térképről bővebben itt:

Ezért fontos, hogy energiát nyerj a koronaválságban – így teheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*