Mit tehetünk azért, hogy lelkesebben, energiával telve, motiváltan dolgozzanak a munkatársaink és mi magunk?

Mit tehetünk azért, hogy lelkesebben, energiával telve, motiváltan dolgozzanak a munkatársaink és mi magunk?

Erre keressük a választ a Motiváció Dimenziói online konferencián (még most is megéri csatlakozni, bővebben erről ld. lent).

 

A 6 alkalmas konferencia keddi napjain interaktívan, kiscsoportokban, facilitálás mellett ötletelünk arról, hogy milyen konkrét, könnyen és gyorsan megvalósítható apróságokkal motiválhatjuk különbözőképpen, mégis személyreszabottan önmagunkat és munkatársainkat (beosztottainkat, főnökeinket is!).

I. Motiváció Dimneziói Motiváció Térképes konferencia

Fantasztikus volt tapasztalni, ahogy mindössze néhány információ és néhány kérdés megosztása után záporoztak az ötletek, ahogy a csoport ereje elkezdett működni, ahogy kapcsolódtak egymáshoz a résztvevők és mindössze alig fél óra alatt egy nagyszerű tudásbázis gyűlt össze, csapatonként 13-15 konkrét ötlettel.

 

Ez egyben azt is jelzi, hogy a Motiváció Térkép elméletének alapja annyira egyszerű, hogy mindössze néhány percben is meg lehet érteni. Ezzel az egyszerűségével pedig olyan mélységeket hívhatunk elő magunkból – a hozzáértő segítő által, – amelyek úgy világítanák rá megoldási lehetőségekre, mint a zseblámpa fénye az erdőből kivezető ösvényre.

 

A következő 9 motivátort különbözteti meg ez a módszertan, amelyeket 3 klaszterbe sorol:

9 motivátor alapjellemzői a Motivációs Térképben

 

A konferencia során egy-egy kedd egy-egy klasztert lát vendégül. Megismerjük, körbejárjuk, megbarátkozunk velük. Hogy a mindennapjainkban fel tudjuk használni ezt a tudást az energiánk, a lelkesedésünk, a motivációnk növelésére.

 

A konferencia első keddjén a kapcsolati motivátorokra került sor. Minden résztvevőnek két motivátort volt lehetősége kiscsoportban megismerni, átbeszélni, majd a csoportvezetők összefoglalták mindhárom kapcsolati motivátorra azt, amit találtunk.

 

Széles Anikó Motiváció Térképről ad elő
Széles Anikó az I. Motiváció Dimenziói konferencián

Én a Barát motivátort vezettem, melynek a szerepe a karanténos időkben biztos, hogy sokak számára felértékelődött.

Akiknek ez fontos, azoknak az energiával teli mindennapokhoz elengedhetetlen, hogy megélhessék az odatartozás érzését, a mély emberi kapcsolatokat.

Ez az információ és a számukra fontos értékek felsorolása már elég volt ahhoz, hogy a résztvevők jobbnál jobb ötleteket fogalmazzanak meg ahhoz, hogy hogyan élheti meg ezt valaki egy munkahelyen. Mit tehet érte ő maga, és mit tehet érte a főnöke vagy a munkatársai.

Sőt, az is szóba került, hogy ha a főnök számára fontos ez a motivátor, akkor mit tehetünk érte beosztottként. Hiszen ha segítek neki megélni azt, ami őt lelkesíti, akkor az rám is pozitív hatással lehet. Már pusztán azzal is, hogy jobb a kedve, ugyanakkor azzal is, hogy olyankor nyitottabbá válik az én kéréseimre is. Például egy erősen Barát motivátorú vezetőtől érdemes megkérdezni, hogy hogy van ő és a családtagjai, vagy mi lett annak a családi helyzetnek a vége, amit legutóbb mesélt.

 

Kollégáim vezették a másik két kapcsolatorientált motivátort.

 

A Megőrző a biztonságot, a kiszámíthatóságot, állandóságot keresi. Ennek a motivátornak a szerepe is megnőtt a koronavírus okozta válságban. Sokat segíthetünk abban, hogy mégis megélhesse ezt az, akinek ez fontos azzal, ha minél több és pontosabb információt adunk neki, ha segítünk rendet, rendszert tartani maga körül és tervezni.

 

A Sztár az elismerést és felismerést, a tiszteletet, a megbecsülést keresi. Több száz magyarországi Motivációs Térkép tapasztalata alapján ez az a motivátor, ami nagyon sokaknál a legkevésbé fontos, ugyanakkor nem is elégedettek vele. Ez annyit jelent, hogy bár nem fontos, azért jó lenne belőle több, hogy ne húzzon vissza. A jó hír, hogy ennek kielégítése az egyik legkönnyebb. Mindössze pár szó kell hozzá. Dicséret, az erőfeszítések felismerése és elismerése. Például annyi: „Köszönöm, hogy ebben a megváltozott helyzetben is megteszed, amit tudsz!” Bármennyire is igyekezett eddig, ezek után biztos, hogy még inkább fog az, aki ezt hallja. Persze csak őszintén!

 

Egyik résztvevő így jelzett vissza a munkámról:

“Nagyon élveztem a tegnapi konferencia részt, mert aktívan részt vehettem benne. Nyugodt, inspiráló légkört teremtettél, így a saját bölcsességeinkre támaszkodva tudtuk összeszedni a motiváló tényezőket” – írta Kolozsvári Marianna, Coaching szemléletű kísérő.

Ha örülnél, ha neked is részed lenne ebben, gyere, és csatlakozz, még megéri, mert:

 

Itt csak egy kis ízelítőt adtam abból a sok-sok konkrét ötletből, ami a konferencia első keddi napján összegyűlt, melyet minden regisztrált egy rendezett kisokosban kap meg a keddi összefoglalók és a pénteki előadások videófelvételei mellett.

Éppen ezért még most sem késő csatlakozni, ezek a felvételek utólag is várnak, és 4 alkalom még hátra van, ráadásul nagyon alacsonyra szabtuk a jegyárakat, hogy így segítsünk a koronavírus okozta válságban:

  • A következő két kedden (május 19-én és 26-án 9:00-11:00-ig) a másik két klaszter motivátorait beszéljük át ugyanígy interaktív módon. Az egyik most keddi résztvevő írta nekem: „Már nagyon várom!”
  • Most pénteken, 2020. május 15-én pedig egy nagyon izgalmas téma vár ránk: A motiváció másik (sötét) oldala. Azaz mi van akkor, ha nem élhetőek meg a motivációk, mert a kényszerek hatására nincs lehetőség javítani a helyzeten? Milyen viselkedések várhatóak és tapasztalhatóak ilyenkor? Mit lehet olyankor tenni, amikor a motiváció “sötét oldala” nem építő viselkedésekben mutatkozik meg? Hogyan lehet felismerni a motiváció hiányát? Mi a kapcsolat a negatív érzések és a motiváció között?
  • 2020. május 22-én pedig arról lesz szó, hogy hogyan hatnak a motivátorok egymásra és a környezetünkre. Hogyan hat például a gyerekemre, főnökömre, beosztottamra, munkatársamra, ha én megélem a motivátoraimat? És ha nem? Mi van, ha a munkahelyemen nem élem meg, ezért a magánéletemben keresem? Mikor jó az másoknak is, ha nekem jó?

Részletes programért, további információért és jelentkezéshez kattints ide:

Motiváció Dimenziói konferencia

 

Tipp:

Ismerd meg a saját motivátoraid sorrendjét, a motivációs szintedet és hogy mit te tehetsz te magad azért, hogy begyújtsd a benned élő tüzet, hogy energiával telten éld a mindennapjaidat karantén ide vagy oda. Hiszen ez az energia az, amely a képességeidhez hozzáadva óriási hatékonyságnövekedést és eredményeket hozhat. A Motivációs Térkép és a rá épülő elemző coaching beszélgetés ezt nyújtja. Most pedig a Teljes Motivációs Élmény jegyben kevesebb, mint féláron éred ezt el, ráadásul a konferenciajegyet is ajándékba kapod mellé. Regisztráció után válassz engem, Széles Anikót, hogy együtt dolgozhassunk.

 

A motivátorok hatásáról és kezeléséről a koronaválságban még többet megtudhatsz ebből a bejegyzésemből:

Ezért fontos, hogy energiát nyerj a koronaválságban – így teheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*